Jubeljaar 2013

In september 2013 vierden leden, sympathisanten en vrienden van Kapel De Olijftak het 50 jarig jubileum. Gedurende twee dagen werd op informele en formele wijze stil gestaan bij de betekenis van Kapel De Olijftak in Brasschaat door de jaren heen. Onder het motto “Samen Verder” werden vanaf maart 2013 vele activiteiten door de leden georganiseerd. Het doel ervan was tweeledig, namelijk (I) elkaar op een andere informele wijze beter te leren kennen door deel te nemen aan sociale activiteiten en (II) fondsen in te zamelen voor de VZW VAGA (www.vaga.be). De activiteiten hebben de onderlinge verbondenheid van leden en sympathisanten aanmerkelijk versterkt, terwijl VZW VAGA een aanzienlijke financiële bijdrage voor haar prachtige werk in ontvangst mocht nemen. Op deze wijze hebben de leden van Kapel De Olijftak niet alleen in woorden maar ook met daden hun christelijke levensovertuiging op schitterende wijze in de praktijk gebracht. Dat maakt dat de toekomst van Kapel De Olijftak met vertrouwen tegemoet kan worden gezien.Onderstaand kun je meer lezen over het Jubeljaar en de georganiseerde activiteiten.

Feestweekend

De feestelijke viering van het 50-jarig jubileum van Kapel De Olijftak. Het was een bijzonder weekend  in de kapel.

50 jr
Zaterdag 21 september 2013   High Tea

Op zaterdagmiddag 21 september was een informele en gezellige middag georganiseerd met als thema “elkaar weerzien”. Wij hadden een programma samengesteld dat de gelegenheid gaf aan leden, oud-leden en (klein-) kinderen van alle leeftijden, om elkaar weer te ontmoeten. Onder het genot van een High Tea,  foto’s van vroeger en nu, een snel-tekenares, een quiz en nog veel meer vierden we samen op informele wijze  dat onze kerk 50 jaar bestaat in Brasschaat. Speciaal voor alle (klein-)kinderen, die kennis wilden maken met het orgel als muziekinstrument was er om 15.00 uur onder leiding van één van de organisten een workshop kerkorgel (en zelf spelen op het orgel mocht ook). Om onze dankbaarheid voor dit 50-jarig bestaan te onderstrepen, hebben we onder het thema “Samen Verder” met verschillende initiatieven gelden ingezameld, die we die middag overhandigden aan de vzw VAGA, de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen (www.vaga.be). De opbrengst overtrof met bijna EUR 6000 alle verwachtingen!

Zondag 22 september 2013   Feestelijke Kerkdienst – Lunchconcert – Officiële Jubileumviering

10.00u – 11.00u         feestelijke kerkdienst opgeluisterd door de cantorij
12.00u – 12.30u         lunchconcert – strijkkwartet o.l.v. Manfred Berends
12.30u – 13.30u         gezamenlijke informele lunch
14.00u – 15.30u         officiële viering met muzikale omlijsting, sprekers en receptie.

De commissie Jubeljaar “Kapel De Olijftak”

22 september Lunchconcert Mathiris Strijkkwartet

images-5images-6

Wat: Lunchconcert
Wie: Manfred Berends, deel uitmakend van het Mathiris kwartet
Wanneer: zondag 22 september 2013 om 12.00 uur
Waar: Kapel De Olijftak, Leopoldslei 35 te Brasschaat
Context: de viering van het 50 jarig bestaan (aansluitend op de kerkdienst en vòòr de officiële viering)
Duur: ca. 30 minuten
Vrij toegankelijk voor jubileumvierders en -belangstellenden
Het Mathiris-kwartet bestaat uit: Irina Podskrebko eerste viool, Istvan Szabo tweede viool, Manfred Berends altviool, Thom Berends cello. Het kwartet bestaat uit leden van het professionele begeleidingsorkest ‘Continuo‘ te Rotterdam. Naast het geven van eigen concerten treedt het ensemble regelmatig op bij jubilea en feesten. In juni 2012 luisterde het kwartet de viering op van het 150- jarig jubileum van de Deutsche Evangelische Gemeinde Rotterdam.
Programma:
Strijkkwartet opus 96 in F Antonín Dvořák (1841 – 1904)
Dvořák schreef het strijkkwartet, bijgenaamd ‘het Amerikaanse kwartet’, tijdens zijn bezoek aan de V.S. kort na de totstandkoming van de symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’. In het tweede deel zijn indiaanse invloeden hoorbaar. In het derde deel zijn Amerikaanse vogelgeluiden verwerkt in de eerste vioolpartij. Het kwartet bestaat uit de volgende delen:

  1. Allegro ma non troppo
  2. Lento
  3. Molto vivace
  4. Finale: Vivace ma non troppo

22 september Cantorij olv Marc van den Broek

CartoonChoirB

Wat: Cantorij, ter gelegenheid van de Jubileumviering.
Wanneer: eenmalig optreden op 22 september 2013 tijdens de feestelijke kerkdienst om 10.00 uur
Wie: Marc van den Broek (cantor)
Muzikale begeleiding: Jean-Paul Jaros
Cantorij bestaande uit leden en belangstellenden met liefhebberij voor zingen en samenzang.

Portrettekenen tijdens High Tea

SuzLau3 SuzLau1

Wat: Portrettekenen
Wie: Suzanne Lauwereins, dochter van Armand en Denise
Wanneer: zaterdag 21 september tijdens de High Tea
Waar: Kapel De Olijftak
Suzanne genoot een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten / Antwerpen en aan de Gemeentelijke Academie van Mortsel. Sneltekenen betekent dat zij -in pakweg 15 minuten- een verbluffend gelijkende schets kan maken van U, uw partner of wie dan ook. Het zijn dus geen karikatuur maar gelijkende tekeningen.  Bovenstaand een staaltje van haar kunnen, wellicht herkent u één van onze gemeenteleden –Armand-, ook al is de tekening van 1992.

Kinderworkshop Kerkorgel

hoe-krijg-je-geluid-uit-een-orgel orgel

Wat: Kinderworkshop Kerkorgel voor alle kinderen en kleinkinderen, die kennis willen maken met het orgel als muziekinstrument (en zelf spelen mag ook).
Wie: Erik Wittewrongel (organist)
Wanneer: zaterdagmiddag 21 september (tijdens het jubileumweekend Kapel De Olijftak)

“In de kerkdienst speelt het orgel. Ja… muziek! Misschien luister je dan wel niet altijd, misschien vind je het soms alleen maar vertrouwd “lawaai” dat er nu eenmaal bijhoort. Speel je zelf een instrument? Dan weet je ook dat dat niet vanzelf gaat en dat het moeite kost om het mooi te laten klinken. Bijna iedereen weet wat een piano is en hoe die klinkt en wellicht ook hoe het voelt om er op te spelen. Maar een orgel is een vreemd instrument, waarvan bijna niemand weet hoe dat in elkaar zit, hoe dat voelt onder je handen en waarom er  twee “piano’s” boven elkaar zitten, en wat die rare houten latten onderin zijn….Op een orgel moet je je klanken zelf maken, mengen en kleuren. Daarvoor dienen al die knopjes boven de klavieren. Klanken maken kan heel mooi zijn of apart, of lelijk: er zijn ook geluiden die helemaal niet kunnen. Je kunt er hele mooie muziek mee maken, of een lied begeleiden terwijl de mensen zingen. Als het orgel goed klinkt dan zingen de mensen ook met dubbel zoveel plezier.

Stoomtram Hoorn-Medemblik

images-9 images-10 Alex met kinderen in Hoorn
Velen van u weten dat Alex Lammens, die in Kapel De Olijftak op zondag trouw dienst doet, als vrijwilliger bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik werkt. Eén keer per maand reist hij naar Hoorn om daar op de dagelijkse tramrit conducteur te zijn. Dat is niet alleen kaartjes knippen, maar ook gastheer en toezichter zijn. Vraagt u hem maar eens naar zijn verhalen daarover. Hij zal het in geuren en kleuren vertellen! Echter, na 38 jaar trouwe dienst heeft hij besloten om er een punt achter te zetten. Op zaterdag 14 september was zijn afscheidsrit.

Zelfgemaakte wenskaarten

Wenskaart-Felicitatie-MUZIEK-MAKEN-en-BALLONNEN-18078365 cd-kaart6 200408311500100000133

In onze kerkgemeente is mevrouw Beukema uit Schoten erg handig in het zelf maken van wenskaarten. Ze doet dit al jaren voor goede doelen en maakt gebruik van bestaande zowel als nieuwe kaarten en materialen. Mevrouw Beukema beschikt over een grote voorraad, die ze nu ter beschikking stelt ten gunste van het Jubelfonds.  Er zijn neutrale wenskaarten (voor elke gelegenheid dus) en kaarten met de vermelding “ Hartelijk Gefeliciteerd”. Een setje van 6 kaarten kost vijf Euro. Je vindt de kaarten in de vitrinekast in de kerk. Neem gerust een kijkje en hopelijk vind je een pakje “neutraal” of “Hartelijk Gefeliciteerd” naar jouw smaak. Betaal aub. bij één van de leden van de Commissie Jubeljaar. Hun namen vind je op website onder de tab ‘Over het initiatief’. Wat een mooie gelegenheid om ons doel (Samen Verder) in de praktijk te brengen door zelfgemaakte wenskaarten te versturen !

Smullen van Julie’s huisgemaakte taarten

deco trt julie 2 taart van julie

Wat: Huisgemaakte taarten en cupcakes,
de uit de hand gelopen hobby van Julie Maas.
30% van uw aankoopbedrag wordt gestort aan het Jubelfonds ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Kapel de Olijftak te Brasschaat.
Keuze uit:

1. Klassieke (en overheerlijke) taarten:
Keuze uit appeltaart, slagroomtaart, chocoladetaart, rijst- of fruitvlaai.
Prijs afhankelijk van type taart en grootte ( =aantal personen). Voorbeeld: appeltaart 10 personen voor € 10,00.
Bestellen: 3 dagen op voorhand.

2. Cupcakes (om je vingers bij af te likken):
Keuze onder meer uit vanille en chocolade cupcakes, cupcakes gevuld met confituur/jam of stukjes fruit, cupcakes met een toef van bijvoorbeeld bosvruchten of stroopwafel.
Prijs varieert van circa € 1,50 tot € 2,00 per cupcake.
Bestellen: 3 dagen op voorhand.

3. Gedecoreerde taarten en cupcakes (niet alleen lekker maar ook mooi om naar te kijken):
De taart of cupcakes worden geheel naar uw wens gemaakt, zowel qua grootte, vulling als decoratie. Wat te denken van een taart met de duif met olijftak er op? (liturgisch en lekker ;-))
Prijs varieert van ongeveer € 2,25 tot € 4,00 per persoon/cupcake.
Bestellen: 2 tot 3 weken op voorhand.

Meer verleidelijk lekkers vind je op www.juliestaarten.com

deco trt julie cupcakes van julie

Heerlijke huisgemaakte citroencake en frangipane taart

images citroencake

Martha Dekker is gek op bakken en wil u op bestelling graag verwennen met twee van haar patisserie specialiteiten:

1. Citroencake. Afhankelijk van hoe dik je ze snijdt haal je er 20 tot 30 plakken uit en Martha garandeert dat haar citroencake wel echt naar citroen smaakt.

2. Frangipane taart. De kracht ligt hier in de eenvoud: een krokante taartbodem, een smeuïge amandelvulling, die zacht-zurige  abrikozenconfituur, de eenvoudige glazuurlaag en dan vooral die kers op de taart.

Voor de prijs hoef je het niet te laten: De prijs voor elke taart is € 12,-. 

Handgemaakt hugenotenkruis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat: handgemaakt Hugenotenkruis
Wie: Jean Lenders
Prijs: EUR 10 voor het Jubelfonds
Levertijd 2 tot 3 weken

Hagepreek

foto-3 foto-1
Wat: Hagepreek
Wie: Kerkenraad Kapel De Olijftak
Wanneer: zondag 1 september

Een hagepreek is een kerkdienst in de openlucht. Deze werden in de Nederlanden  veel gehouden door calvinisten in 1566 en de volgende jaren, omdat openlijke geloofsuitoefening hun verboden was. Nabij de duinen van Dishoek op Walcheren vond in 1566 de eerste hagepreek van Nederland plaats. In hetzelfde jaar werd in het dorp Zemst eveneens een hagepreek gehouden. Vandaar bedreigden de protestanten de katholieke status quo in zowel Mechelen, Vilvoorde als Brussel. De Lutheranen hielden in de 16de eeuw onder andere op het Kiel bij Antwerpen hagepreken. Bron: Wikipedia.

Deelname Rommelmarkt Ekeren

images-2 images-3 images-4

Wat: deelname rommelmarkt Ekeren
Initiatiefnemers: Jan en Joke van der Linden
Wanneer: zondag 1 september

In Ekeren zijn jaarlijks drie openluchtrommelmarkten. De grootste daarvan is op 1 september. Ze bestrijkt vijf straten, trekt veel publiek en geldt ook als één van de grootsten van de streek. Om  op een andere manier met elkaar iets te doen hebben we er onze oude spullen verkocht. Gedurende de dag hebben vele gemeenteleden Jan en Joke geholpen.

Zomeravondconcert

images-8 IMG_0142
Wat: Zomeravondconcert op 31 augustus met aansluitend gezellig samenzijn
Wie: Rachel Fabry (zang), Luc Lauwaet (piano)
Wanneer: zaterdag 31 augustus 2013
Waar: Kapel De Olijftak, Leopoldslei 35 te Brasschaat

Rachel Fabry
 studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Lucienne Van Deyck. Daarna schoolde zij zich verder bij Sir Peter Pears, Ana Higueras en Eric Werba. Ze trad solo op bij het Festival van Vlaanderen, de Vlaamse Opera, Muziektheater Transparant, het International Bamboo Festival (Filippijnen) en het Saitokinen Festival (Japan). Ze werkte als solist mee aan diverse cd-opnames i.s.m. het Collegium Instrumentale Brugensis. Rachel Fabry was lange tijd assistent van Lucienne Van Deyck aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen; ze is docent aan verschillende muziekinstellingen. Samen met Luc Lauwaet, aan de piano, neemt zij de toehoorder mee op een muzikale avondwandeling. Liederen van Mozart, Beethoven, Wolf, Schubert en Gounod maakten dit zomeravondconcert toegankelijk voor een breed publiek.

Mosselavond

666_2_w1
Wat: Mosselavond
Wie: Joop en Harry van der Vlugt
Wanneer: vrijdag 30 augustus

Recreatieve Fietstocht Oosterschelde

IMG_3094

Wie: Wim en Annelien Kole
Wat: recreatieve fietstocht langs de Oosterschelde
Wanneer: zaterdag 29 juni 2013
Deelname is inclusief gids (Wim en Annelien), routebeschrijving en thee/koffie onderweg.
Zelf meenemen: versnapering voor onderweg en zonnig humeur.
Deelnemers hebben de mogelijkheid na afloop van de fietstocht op eigen kosten  in mosseldorp Yerseke gezamenlijk te eten.

papua_new_guinea Menya River, Papua New Guinea imgpapua-new-guinea3-via-gwinpng..blogspot.com_Wat: Reisverslag Papua Nieuw Guinea
Wie: Maarten van der Heijden
Met: hapje en drankje

Braziliaans Diner

IMG_0120 E_0000721284 1105340-garnalen-stoof-pot-braziliaanse-typische-gerechten

Wat: Braziliaans diner (dat was smullen op z’n Zuid-Amerikaans….)
Wie: Jane Falconi Vaz en Jan van den Berg
Wanneer: eind mei, medio juni en in juli  jl.

Handgemaakt houten speelgoed

100_1689 100_1687 100_1682

Armand Lauwereins uit Brasschaat heeft als hobby houten speelgoed maken en beschilderen.
Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Kapel De Olijftak maakte hij afgelopen voorjaar ten bate van het Jubelfonds enkele speciale series.
Het speelgoed was te bewonderen in de glazen vitrine in de kerk.
De voorraad speelgoed was in een mum van tijd uitverkocht.
Hartelijk dank Armand voor je fantastische bijdrage.

Muziek Matinee

220px-Cello_study images

Wie: Cees van de Putte en Liesbeth Hooghiemstra
Wat: Concert voor piano en cello
Programma: werken van Schubert, Satie en Debussy
Wanneer: 9 juni 2013 om 15.00 uur
Vrije bijdrage ten bate van het Jubelfonds

Wandeling op het Golempad te Brasschaat

633886883208593750

Wat: Zoveel meer dan een wandeling….Zie onderstaande toelichting.
Wie: Jan Jacquemyn
Wanneer: 1 juni 2013
De wandeling is ongeveer 1,5 km lang. Het pad is rolstoelvriendelijk.

Jan Jacquemyn vertelt alles over het ontstaan van het pad, de geschiedkundige oorsprong, de onderliggende gedachte van verbondenheid en de spirituele intentie. Verdriet krijgt vaak geen plaats in onze samenleving, terwijl het onlosmakelijk verbonden is met het leven. Daarom biedt deze wandeling je een kans om verdriet toe te laten, om herstel mogelijk te maken door deze weg als een ritueel pad te bewandelen. Maar het pad biedt je ook de mogelijkheid te kunnen dromen over de toekomst, over leven, hoop, passie. Ook kun je bij de Golem die je onderweg ontmoet een tekst, gedachte, gedicht of tekening achterlaten. Het Golempad is niet alleen een meditatieve wandeling, maar ook een platform voor beeldende kunst, poëzie, literatuur, projecten rond geestelijke gezondheid, etc.

Het Golempad is een initiatief van Jan Jacquemyn die een goede vriend verloor aan de dodelijke spierziekte ALS.

Meer weten over Golempad?
Op Google toets je in: golempad brasschaat
Je treft dan ook de link aan naar de folder van Toerisme Brasschaat.

Happy Hour: Glas Wijn met Tapas

wine_tapas_plates maridaje

Wie: Elly van der Meer
Wat: Happy Hour – Glas wijn en Tapas
Wanneer: Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni
Vrije gift voor het Jubelfonds.

Liturgisch Bloemschikken

IMG_2676 IMG_2664

Op initiatief van Hinke Rossel was er in mei een workshop Liturgisch bloemschikken in het teken van Pinksteren.
Een viering smaakvol opluisteren kan veel meer zijn dan een bloemetje neerzetten. Onze cultuur kent veel symboliek, die extra betekenis geeft aan de aankleding van een religieuze viering. Symbolen roepen vaak emotie op omdat ze duidelijk de essentie van een viering verbeelden en zo de diepere betekenis overbrengen.
Op de foto’s het resultaat. Kapel De Olijftak stond in vuur en vlam met Pinksteren.

Italiaanse avond

italiaanse avond

Wat: Italiaanse avond
Deze werden georganiseerd op 22 maart, 5 april en 10 mei 2013.
In totaal 25 gasten met een prachtige opbrengst voor het Jubelfonds.

Belgische avond

koud_buffet

In de maand april organiseerde Jean Lenders twee maal  een lopend koud buffet met Belgische specialiteiten.
In totaal namen ca. 20 gasten hier aan deel.
De opbrengst voor het Jubelfonds overtrof alle verwachtingen.

Indonesische rijsttafel

26508-tafels

In maart, april en mei werd drie keer een Indonesische rijsttafel georganiseerd door Girty Buitink.
In totaal ruim 30 gasten namen hier aan deel. De opbrengst voor het Jubelfonds was zeer goed.

Italian Fashion & Wijndegustatie

1337776138666 1b83bef4ad

  • Uitzonderlijke opendeurdagen in de showroom van
    Italian Fashion Agencies van Philippe en Maja Arts
    De nieuwste Italiaanse mode voor dames & heren hing aan fabrieksprijs voor u klaar. De opbrengst voor het Jubelfonds was buitengewoon.

Hieronder enkele impressies van het Jubileumweekend in september 2013

IMG_3254IMG_3257IMG_3261IMG_3316IMG_3319IMG_3321IMG_3334P1000855IMG_3361IMG_3335IMG_3378IMG_3309IMG_3297P1000821

3 gedachtes over “Jubeljaar 2013

  1. Ik zou graag 2 houten hugenotenkruizen bestellen. Maar ik wil ze op 19 juni mee nemen naar Amerika. Is dat mogelijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s